IHLAMUR KASRI 1
IHLAMUR KASRI 1
Cumhuriyetin ilk yıllarında IHLAMUR KASRI Beşiktaş'ın Yıldız tepelerinden böyle görünüyordu . Kasır 1849 -1855 arasında SULTAN ABDÜLMECİD tarafından o zamana kadar Hacı Hüseyin Bağı köşkü diye anılan yapının yerine inşa edilmiştir. Bu köşk ve içinde bulunduğu IHLAMUR MESİRESİ Osmanlı Sultanlarından I. ABDÜLHAMİD , III. SELİM ve II. MAHMUT'un sıkca geldikleri bir mekan olarak ünlenmiştir. SELİM ve MAHMUT'un hedef vurdukları yerlere dikilen NİŞAN TAŞLARI mesirenin Yıldız tarafında hala ayakta kalabilmiştir . ABDÜLMECİD Fransız şair Lamartini burada kabul etmiştir. Kasır daha sonraları SULTAN ABDÜLAZİZ VE V. MEHMET REŞAT tarafından da kullanılmıştır .
Ihlamur Kasri ve cevresi bizlere israrla empoze edilmeye çalışılan HEP SAVAŞAN OSMANLI imajını sadeliği ve sukunetiyle haklı bir biçimde kırar .
SULTAN ABDÜLMECİD Fransa'daki politik baskılardan kaçarak Osmanlıya sığınan Fransız İhtilalci ve şair Lamartin'i bu kasırda kabul etmiştir. Şair SULTAN'a şükranlarını şu şözlerle nakletmiştir IHLAMUR KASRINDA .
" Majestenize borçlu bulunduğum minnet ve şükranı arzetmek için denizler aşarak huzurunuza geldim. Doğu'ya olan bağlılığım ve insanlarının cömert ve asil mizaçlarına hayranlığımdan başka ,imparatorluğunuzda gördüğüm harikulade konukseverliğe hak kazandıracak hiçbir özelliğim yoktur. Ama Majesteniz hatırladı ki Antik çağlarda atalarının da göstermiş oldukları konukseverlik ,kimi zaman bir hükümranlığa şeref vermeye yetmişti . BU YIL YABANCILARA KARŞI BÜYÜK KORUMA OLAYLARI YILI OLARAK TARİHTE YAŞAYACAKTIR . BU YILIN ADI , ABDÜLMECİT'in KONUKSEVERLİĞİ VE ALİCENAPLIĞI YILI OLACAKTIR "
Sadeliğin yanında zarafet ve diplomasiye de tanıklık etti IHLAMUR KASRI..
Şimdi burada yaşıyanlar bu geçmiş zamanı hatırlıyamıyor ....Beş Osmanlı Sultan'ının ayak izlerini görmek istemiyoruz burada ve de hoyratca yıkıp çirkinleştirmeye devam ediyoruz geçmişimizi inkar ederek. Bu da yetmiyor ,bir Osmanlı Sultanının adaletine sığınırken hiçbir özelliğim yok diyen bir misafir Fransız edebiyatcının adını Istanbul Taksim'de bir sokağa verebiliyoruz. Bu onurlu başı dik insanları aşağılık duygusunun kıskacına almak değilde nedir. Belgelenmiş yukardaki konuşmada konuşan Lamartin dinleyen şükranları kabul eden Sultan Abdülmecit . Ve de sokaklara ismi verilen Mösye Lamartin.
Comments