IHLAMUR KASRI 2

IHLAMUR KASRI 2
bugun




2007 yılına gelindiğinde Ihlamur Kasrı'nın , havuzunun , bahçesinin ve müştemilatının ağaçlarla birlikte korunduğunu etrafının duvarla çevrilerek yağmalanmasının önüne geçildiğini görüyoruz. Teşvikiye yamaçlarında kasrın batı tarafında ki gecekondular ise ağaçlar altında görünmeden kalabilmiştir. Duvarın dışındaki mesire alanı tamamiyle tahrib edilip yapılaşma vadi tabanındaki kaynak suyunu ve de Fulya deresini ortadan kaldırmıştır .Kasrın doğu ekseninden Yıldız'a doğru tırmanan 5 kademeli mesire alanının en ust 3 kademesi tamamen kaybolmuş ilk kademedeki su kaynağı yapılaşmanın altında kalmış ve mesirenin çok zarif su fiskiyeli havuzlarının tüm mermerleri şökülüp , TARIHI ESER olarak satilmistir...Birkaç anıt ağacın ve Sultan Mahmut ve III. Selim'in nişan taşlarının dışında bir şey kalmamıştır Ihlamur Mesiresinde. Yıldız Sarayından başlayıp Ihlamur kasrınına kadar devam eden bütünlük eski değimi ile tarumar edilmiş ve yüzlerce senede birikmiş olan ince zevk ve yaşam biçimi yerini pejmürdeliğe bırakmıştır .
Ihlamur Kasrının önündeki trafik ışıklarının bulunduğu dairesel yeşillik alana BJK Spor Kulübünün 40 lı senelerde meşhur olan futbolcusu Hakkı Yeten' in heykeli dikilmiş . Bir vefa örneği.... türk sporuna hizmet etmiş bir sporcu hatırlanmış ve adı bir heykelle anılmış. Hatırlama yetimizin Hakkı Yeten'i anmayı akıllara getirmiş ama beş tane Osmanlı Sultan'ı ve çok yakın geçmişimizin yaşam tarzını akıllardan bir hamlede silivermiş . Osmanlı bir cihan devletiydi ,saygın ve ağırlıklıydı ve övünülecek bir yapıydı .Yıkılmasına 3 sene kala 1915 de Çanakkale'de Destan yazacak kadar da tecrübeli ve dirayetliydi.. Ama biz hatırlamamakta israr ediyoruz onu..İzinide siliyoruz her gördüğümüz yerde. Beş Osmanlı Sultanın sıkca gelip vakit geçirdiği ve iki önemli Osmanlı sarayının (DOLMABAÇE ve YILDIZ ) arasında olan Ihlamur kasrı ve çevresinde yakın tarihimizi hatırlatacak ne bir cadde ne de bir sokak adı var. Birileri akıl edip bir sokağa Şair Nedim deyivermiş ve de iyi etmiş ,en azından bu milletin fikir hayatına katkı yapmış birinin ismi hatırlanmış.
İşte biz ATA YADİGARIMIZI genç insanalara böyle anlatıyoruz . Ama taşeron saray mimarlarının yaptığı üç binayı yere göğe sığdıramıyoruz .
Lodosun estiği bir kış günü yıldız tepelerinde bir parka oturun , bu park ABBAS AĞA parkı olabilir , kulağınızı Dolmabahçe stadyumuna çevirin ve dikkatle dinleyin ... bakın bir yönetici olan hakeme nasıl tezahürat yapılıyor ..Şaşırdınız değilmi ? ama ne bekliyorsunuz ki...ne verirseniz onu geri alırsınız...
Bazen yüzüm kızarıyor hoyratlıklarımıza....

Comments

Popular posts from this blog

SORCHUS ARVENSIS ( a terrorist plant? )

BIR ZAMANLAR TURKIYE 1