IHLAMUR KASRI 1

IHLAMUR KASRI  1





Cumhuriyetin ilk yıllarında  IHLAMUR KASRI Beşiktaş'ın Yıldız  tepelerinden böyle  görünüyordu . Kasır 1849 -1855  arasında SULTAN ABDÜLMECİD tarafından  o  zamana kadar Hacı Hüseyin Bağı köşkü  diye  anılan yapının  yerine  inşa  edilmiştir. Bu  köşk  ve içinde  bulunduğu IHLAMUR MESİRESİ  Osmanlı Sultanlarından  I. ABDÜLHAMİD ,  III. SELİM  ve II. MAHMUT'un sıkca  geldikleri bir mekan olarak ünlenmiştir. SELİM ve MAHMUT'un hedef  vurdukları yerlere  dikilen NİŞAN  TAŞLARI  mesirenin Yıldız tarafında hala  ayakta  kalabilmiştir . ABDÜLMECİD  Fransız  şair Lamartini burada  kabul etmiştir. Kasır  daha sonraları  SULTAN ABDÜLAZİZ  VE  V. MEHMET REŞAT  tarafından da kullanılmıştır .
Ihlamur Kasri ve cevresi bizlere israrla empoze edilmeye çalışılan HEP SAVAŞAN OSMANLI imajını sadeliği  ve  sukunetiyle haklı bir biçimde  kırar .
SULTAN ABDÜLMECİD Fransa'daki politik baskılardan kaçarak Osmanlıya  sığınan Fransız İhtilalci  ve  şair  Lamartin'i  bu kasırda  kabul  etmiştir. Şair SULTAN'a şükranlarını  şu  şözlerle nakletmiştir IHLAMUR KASRINDA .
" Majestenize borçlu bulunduğum minnet  ve  şükranı arzetmek için  denizler aşarak huzurunuza  geldim. Doğu'ya olan bağlılığım ve insanlarının cömert  ve asil mizaçlarına hayranlığımdan başka ,imparatorluğunuzda gördüğüm harikulade konukseverliğe hak kazandıracak  hiçbir özelliğim yoktur. Ama Majesteniz hatırladı ki Antik çağlarda  atalarının da göstermiş oldukları konukseverlik ,kimi  zaman bir hükümranlığa şeref  vermeye yetmişti  . BU YIL YABANCILARA KARŞI BÜYÜK KORUMA OLAYLARI YILI OLARAK TARİHTE YAŞAYACAKTIR . BU YILIN  ADI , ABDÜLMECİT'in KONUKSEVERLİĞİ VE ALİCENAPLIĞI YILI OLACAKTIR "
 Sadeliğin yanında  zarafet  ve  diplomasiye  de  tanıklık  etti IHLAMUR  KASRI..
 Şimdi burada yaşıyanlar bu   geçmiş  zamanı hatırlıyamıyor ....Beş  Osmanlı Sultan'ının ayak izlerini görmek istemiyoruz burada  ve de hoyratca yıkıp çirkinleştirmeye  devam  ediyoruz geçmişimizi inkar  ederek. Bu da yetmiyor ,bir Osmanlı Sultanının adaletine sığınırken hiçbir özelliğim yok diyen bir misafir Fransız edebiyatcının adını Istanbul Taksim'de bir sokağa verebiliyoruz. Bu onurlu başı dik insanları aşağılık duygusunun kıskacına almak değilde nedir. Belgelenmiş yukardaki konuşmada konuşan Lamartin dinleyen şükranları kabul eden  Sultan Abdülmecit . Ve de sokaklara ismi verilen  Mösye Lamartin.

Comments

Popular posts from this blog

SORCHUS ARVENSIS ( a terrorist plant? )

BIR ZAMANLAR TURKIYE 1